GIBA ΝΕΑ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Επίσκεψη της Ινδής υφυπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας Smt. Anupriya S. Patel στην Ελλάδα

Η υφυπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας Smt. Anupriya Singh Patel έφτασε στην Αθήνα στις 14 Απριλίου 2022 για να συμπροεδρεύσει στην 8η συνεδρίαση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής (ΜΟΕ) και να έχει μια σειρά συναντήσεων με Έλληνες πολιτικούς και μέλη της ινδικής διασποράς.

Η υφυπουργός Smt. Anupriya Singh Patel με τον Πρέσβη της Ινδίας κ. Amrit Lugun και μέλη της Ινδικής Κοινότητας στην Ελλάδα μπροστά από το άγαλμα του Μαχάτμα Γκάντι στην Αθήνα.

Η 8η Συνόδος της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας–Ινδίας συνεδρίασε την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, στην Αθήνα και ολοκληρώθηκε με την υπογραφή Πρωτοκόλλου από τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη και την υφυπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας Anupriya Patel.

Στις εισαγωγικές τοποθετήσεις τους, οι δύο Υφυπουργοί αναφέρθηκαν στο άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, επισημαίνοντας τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης και διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, των μεταφορών, του τουρισμού.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Απόστολος Δημητρόπουλος, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας και του Υπουργείου Τουρισμού Ολυμπία Αναστασοπούλου. Επίσης, συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Υγείας καθώς και στελέχη της Enterprise Greece, της Αρχής Πολιτικής Προστασίας, του ΕΒΕΑ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Κατά τις εργασίες της Επιτροπής συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι δυνατότητες ενίσχυσης των εμπορικών συναλλαγών αγαθών, ιδιαιτέρως τροφίμων, φαρμάκων και δομικών υλικών. Επίσης, συζητήθηκαν οι προοπτικές απευθείας αεροπορικών συνδέσεων Ελλάδας και Ινδίας, σε συνέχεια της πρόσφατης κύρωσης από την ελληνική Βουλή, το Φεβρουάριο του 2022, της συμφωνίας αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας-Ινδίας που είχε υπογραφεί το 2017.

Μετά το πέρας των εργασιών της Επιτροπής, ο κ. Φραγκογιάννης εξήρε το θερμό και εποικοδομητικό κλίμα στις συνομιλίες, το οποίο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε σύντομη δήλωσή του στην ΕΡΤ, «προετοίμασε το έδαφος για την επόμενη μεγάλη επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία που προγραμματίζεται για το ερχόμενο φθινόπωρο».

Η Ινδή υφυπουργός Smt. Anupriya Singh Patel με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά

Την προηγουμένη, το μεσημέρι της 14ης Απριλίου, η Ινδή υφυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά. Αντικείμενο της συζήτησης, που έγινε σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα, ήταν η συνεργασία  που υπάρχει, μέχρι τώρα, ανάμεσα στις δύο χώρες, κυρίως σε θέματα εμπορίου αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας.

Τέθηκαν θέματα, όπως η εξαγωγή ακτινιδίων και μήλων, καθώς και η πορεία ολοκλήρωσης της εξαγωγής πορτοκαλιών.  Συζητήθηκαν, ακόμη, η προστασία προϊόντων ΠΓΕ, όπως η ελιά Καλαμών, ενώ επιτεύχθηκε  συναίνεση για την πρόοδο της διαδικασίας για την προστασία της φέτας.

Ο κ. Γεωργαντάς και η κα Anupriya Singh Patel συμφώνησαν για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών και διεύρυνση της συνεργασίας και σε άλλους κλάδους του αγροδιατροφικού τομέα.

Συνάντηση της Ινδής υφυπουργού και μελών της αποστολής της με τον υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Χρίστο Δήμα

Η κα. Patel συναντήθηκε επίσης με τον υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Χρίστο Δήμα. Στο επίκεντρο των επαφών τους ήταν η εμβάθυνση της συνεργασίας στις επιστήμες, την έρευνα & καινοτομία, την αγροτική οικονομία, τις Α.Π.Ε, τον τουρισμό κ.α.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα, η Ινδή υφυπουργός συναντήθηκε με μέλη της Ινδικής κοινότητας που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και πρόσεφερε λουλούδια στη μνήμη του Baba Saheb Abedkar σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ινδική Πρεσβεία με την ευκαιρία της 131ης επαιτείου από τη γέννησή του.

Επισκέφτηκε επίσης το Μπενάκη Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (που ιδρύθηκε το 1929) για να διερευνήσει τη συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου και παρόμοιων Ινδικών ιδρυμάτων.

Η Smt. Anupriya Singh Patel με τον κ. Δημήτρη Μιμίκο και τον κ. Αντώνη Παπαδόπουλο

Προς τιμή της Ινδής υφυπουργού, η Πρεσβεία της Ινδίας στην Αθήνα διοργάνωσε ειδική δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και μέλη της Επιχειρηματικής και Οικονομικής ζωής της χώρας. Την ΕΛΙΝΕΠΑ αντιπροσώπευσε ο Γεν. Γραμματέας Αντώνης Παπαδόπουλος και τον Ελληνο-Ινδικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο (GIBA) ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων Δημήτρης Μιμίκος.

Φωτογραφία άρθρου: Οι υφυπουργοί Anupriya S. Patel και ο Κώστας Φραγκογιάννης υπέγραψαν το Πρωτοκόλλο Συνεργασίας της 8ης ΜΟΕ Ελλάδας Ινδίας.