GIBA ΝΕΑ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ελλάδα και Ινδία προσβλέπουν στον διπλασιασμό των οικονομικών τους σχέσεων μετά από την επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι

Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα είχε πολλαπλούς στόχους που ώθησαν τη συνολική αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας σε μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση. Κάτι που και η Αθήνα φαίνεται να επιθυμεί. Η αναβάθμιση των ήδη πολύ καλών πολιτικών σχέσεων, η ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας σε θέματα άμυνας, η επίλυση θεμάτων που αφορούν το μεταναστευτικό και το εποχιακό εργατικό δυναμικό, η προώθηση των πολιτιστικών και ακαδημαϊκών σχέσεων και η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών με την προσέλκυση επενδύσεων ήταν μερικά από τα θέματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις.  

Το ισχυρό ενδιαφέρον για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων επισφραγίστηκε με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών στο Γεύμα  Εργασίας που παρέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ινδό ομόλογό του και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε. Μεταξύ άλλων, από την ινδική πλευρά παρευρέθηκαν 8 κορυφαίοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των τροφίμων, των κατασκευών, της φαρμακοβιομηχανίας και του τουρισμού, καθώς και ο επικεφαλής του ινδικού Οργανισμού Προώθησης Εμπορίου και Επενδύσεων, ενώ από την ελληνική πλευρά, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒ και η πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων λέγοντας «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, με πρώτο στόχο να διπλασιάσουμε το διμερές μας εμπόριο, το οποίο έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες που θα φέρουν ακόμα πιο κοντά τους δύο λαούς, δίνοντας έμφαση στην οικονομική συνεργασία και στις επενδύσεις.»

Σε παρόμοιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Ινδού πρωθυπουργού, ο οποίος είπε: «Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και εγώ συμφωνήσαμε ότι οι εμπορικοί μας δεσμοί πρέπει να γίνουν ακόμα πιο ισχυροί. Αποφασίσαμε επίσης να εργαστούμε για μια συμφωνία εταιρικής σχέσης μετανάστευσης και κινητικότητας στο μέλλον. Θα εργαστούμε επίσης για την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων.» Ταυτόχρονα, προέτρεψε την επιχειρηματική κοινότητα να επωφεληθεί από τη θετική δυναμική στις σχέσεις Ινδίας-Ελλάδας για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών.

Περιγράφοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα, ο κ. Arindam Bagchi, επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, είπε ότι οι δύο Πρωθυπουργοί μίλησαν σε συνάντηση με τους Διευθύνοντες Συμβούλους της ελληνικής και ινδικής επιχειρηματικής κοινότητας και απαρίθμησε τα βασικά στοιχεία των συζητήσεων στον τομέα της οικονομίας:

1. Διπλασιασμός του εμπορίου έως το 2030 από τα επίπεδα που είναι σήμερα.

2. Μεγαλύτερες συνεργασίες στις επενδύσεις και στη μεταποίηση.

3. Εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκαν  ιδιαίτερα οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της πράσινης ναυτιλίας.

4. Συνεργασία στον τομέα της παραδοσιακής ιατρικής καθώς και της συμβατικής φαρμακευτικής τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στην έρευνα και ανάπτυξη.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν επίσης να αυξήσουν τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας. Και οι δύο τόνισαν ότι η τεχνολογία ως τεχνολογία, η τεχνολογία ως υπηρεσίες  η τεχνολογία ως προϊόν, και η τεχνολογία ως πλατφόρμα βάσης συνεργασίας θα μπορούσαν να προσφέρουν ισχυρές δυνατότητες και σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και μεταξύ των δύο οικονομιών.

Ο επόμενος τομέας της συνεργασίας στον οποίο εστιάστηκαν και μίλησαν οι δύο πρωθυπουργοί ήταν οι διαπροσωπικές σχέσεις ιδιαίτερα μεταξύ της νεολαίας των δύο χωρών στον τουρισμό και τη φιλοξενία. Επίσης συμφώνησαν να ξεκινήσουν απευθείας αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Συζητήθηκε επίσης η  συνεργασία για τη μετανάστευση και την κινητικότητα, προκειμένου να εξεταστούν και να καλυφτούν οι ανάγκες των δύο χωρών στον τομέα των δεξιοτήτων.

Το τελευταίο τμήμα της εταιρικής στρατηγικής σχέσης και  συνεργασίας που συζητήθηκε ήταν η άμυνα και η ασφάλεια. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας των δύο χωρών θα επιβλέπουν ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας που θα περιλαμβάνει αυξημένες στρατιωτικές ασκήσεις, όπως κάνουμε και σήμερα, μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών ως θαλάσσιες χώρες – η Ινδία στον Ινδο-Ειρηνικό και η Ελλάδα στη Μεσόγειο – καθώς και η συνεργασία στον τομέα της μεταποίησης στην αμυντική βιομηχανία.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, που μιλώντας νωρίτερα σε Ινδό διπλωματικό ανταποκριτή τόνισε τις δυνατότητες μιας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας με προσανατολισμό τη θάλασσα αξιοποιώντας τις θαλάσσιες δυνάμεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού του Πειραιά, ως πύλη προς την Ευρώπη για το εμπόριο της Ινδίας. «Οι πολιτικές μας σχέσεις είναι άριστες και ελπίζουμε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε περαιτέρω τους οικονομικούς μας δεσμούς», είπε.

Αναλύοντας τις προοπτικές των ελληνο-ινδικών οικονομικών σχέσεων, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης σε άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο αναφέρθηκε στη νέα, αναβαθμισμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας-Ινδίας τονίζοντας ότι «η χώρα μας επιτυγχάνει μια πιο συστηματική και στοχευμένη συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες και πλέον δυναμικές οικονομίες του κόσμου, και μία χώρα με σημαίνοντα ρόλο στη διεθνή σκηνή». Ο κ. Φραγκογιάννης ανέδειξε επίσης τη σημασία του υψηλού ενδιαφέροντος της Ινδίας για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί «πύλη εισόδου στην Ευρώπη». Παράλληλα επισήμανε και την ιδιαίτερη σημασία που έχει και για τη χώρα μας, η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ινδία, λόγω της τεράστιας αγοράς που διαθέτει για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες: «Γιατί οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν στην Ινδία, αξιοποιώντας την τεχνολογική της εξέλιξη, το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό και την τοπική αγορά. Και γιατί οι ινδικές εταιρίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, προσεγγίζοντας με τον τρόπο αυτό την Ευρώπη και ταυτόχρονα ενισχύοντας την ελληνική οικονομία».

«Οι μεγαλύτερες προοπτικές για συνέργειες και συνεργασίες» σύμφωνα με τον υφυπουργό «εντοπίζονται στην έρευνα και τεχνολογία, λόγω της υψηλής εξειδίκευσης της Ινδίας στον τομέα καθώς και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που αποτελούν υψηλή προτεραιότητα τόσο για τις δύο χώρες όσο και παγκοσμίως. Και φυσικά, ο τομέας της ναυτιλίας και της θαλάσσιας ασφάλειας, αποτελεί παραδοσιακά πεδίο ενισχυμένης διμερούς συνεργασίας, όπου επίσης υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών».

Τέλος ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στην επικείμενη επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία που προγραμματίζεται για τους επόμενους μήνες, σε συνέχεια και των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα μεταξύ Ελλήνων και Ινδών κορυφαίων επιχειρηματιών, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα «προωθηθούν στοχευμένες συνεργασίες και επιχειρηματικά εγχειρήματα, που θα ενδυναμώσουν έμπρακτα τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις».