ΜΕΛΕΤΕΣ & ΑΡΘΡΑΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η Πολιτιστική Δύναμη της Ινδίας

Του Χρήστου Λουτράδη

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο δημόσιος διάλογος, κυρίως όπως εκπορεύεται από τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στηρίζεται, όταν δεν τα καλλιεργούν και τα ίδια, σε στερεότυπα που αποκτούν λειτουργία θεσφάτου για μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.

Το ίδιο συμβαίνει και με την Ινδία που βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, ελέω ΔΕΘ, στην επικαιρότητα.

Tα τελευταία χρόνια η μακρινή, αλλά τόσο σημαντική, χώρα της Ασίας, βρίσκεται στην επικαιρότητα ακροθιγώς και χωρίς διάθεση εμβάθυνσης και αναζήτησης των αιτιών που οδήγησαν αυτή τη χώρα στη ραγδαία ανάπτυξη και στο σύγχρονο οικονομικό θαύμα του 21ου αιώνα.

Σε αυτό το σημείο όμως εντοπίζεται και το οξύμωρο της μιντιακής και κοινωνικής αυτής πραγματικότητας, αφού την ίδια στιγμή που οι αναλύσεις για τη χώρα αυτή είναι ελλιπείς, η πνευματική της παρακαταθήκη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης σε όλες σχεδόν τις δυτικές κοινωνίες, συμπεριλαμβανόμενης και της ελληνικής.  Αρκεί να αναφερθούμε ενδεικτικά στη γιόγκα που αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές πνευματικής και σωματικής άσκησης στην πατρίδα μας, με τις σχολές γιόγκα και τα μαθήματα γιόγκα να αποτελούν το απαραίτητο, και με υψηλή απόδοση, προϊόν για κάθε επαγγελματία της γυμναστικής και του ευ ζην. 

Μαζί με τη γιόγκα έχει εισέλθει στην κοινωνία μας με γοργούς και έντονους ρυθμούς και η πνευματική και πολιτιστική παράδοση της Ινδίας δια μέσω βιβλίων, σεμιναρίων και μαθημάτων που εστιάζουν στη χρήση της ινδικής φιλοσοφίας, της τέχνης, και της ιατρικής  για την επίλυση σύγχρονων ψυχοσωματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κάτοικος της δυτικής κοινωνίας, όπως το στρες, το άσθμα κλπ.

Η εστίαση στο τώρα και στο σήμερα, σε αντιδιαστολή με τα θεωρητικά θεολογικά και φιλοσοφικά συστήματα που έχουν βρει καταφυγή στην αναζήτηση της μετά θάνατον ζωής, αποτελεί βασικό μηχανισμό αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής μας. Οι αρχαίες ινδικές παραδόσεις της αγιουρβέδα, της μουσικής και του χορού, της φιλοσοφίας και του διαλογισμού, αλλά και της διατροφής και αισθητικής έρχονται να μας προσφέρουν μια εναλλακτική και ολιστική επίλυσή στα προβλήματά μας. Η συνεχώς αυξανόμενη αποδοχή τους βασίζεται στην αποτελεσματικότητά τους.

Όπως καθίσταται σαφές η Ινδία αποτελεί ίσως μοναδική περίπτωση περιφερειακής δύναμης που πέρα από την οικονομική της επιρροή μπορεί να αποτελέσει και πνευματική και πολιτιστική δύναμη σε πολλές χώρες της δύσης χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως στρατηγική θρησκευτικού επεκτατισμού. Και εδώ έγκειται η δύναμη και το εκτόπισμα της Νέας Ινδίας.

Φωτογραφία άρθρου: Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι εκτελεί ασκήσεις γιόγκα στο Ντέχραντουν κατά τον εορτασμό της τέταρτης Διεθνούς Ημέρας της Γιόγκα.