ΜΕΛΕΤΕΣ & ΑΡΘΡΑ

Η παρουσία του ομίλου Hinduja στη ΔΕΘ

Του Χρήστου Λουτράδη

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της φετινής ΔΕΘ έγκειται στο γεγονός ότι η Ελληνική Κοινωνία θα γνωρίσει για πρώτη φορά την Ινδία, μια χώρα γεωγραφικά απομακρυσμένη αλλά με πολιτιστικές καταβολές και διαδρομές που την καθιστούν χώρα με εγγύτερα χαρακτηριστικά εν συγκρίσει με άλλες χώρες που γειτνιάζουν με την πατρίδα μας γεωγραφικά αλλά βρίσκονται στον πολιτιστικό αντίποδα.

Επιπρόσθετα, η παρουσία της Ινδίας ως τιμώμενης χώρας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μας επιτρέπει να γνωρίσουμε την σημαντική απόσταση που έχει καλύψει από αποικία σε ηγέτιδα δύναμη όχι μόνο στην Ασία αλλά και στο διεθνές στερέωμα. Η Ινδία συμμετέχει, με αξιώσεις ηγέτιδας δύναμης, σε τομείς που μέχρι πρότινος απολάμβαναν την πρώτη θέση δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ ή η Κίνα.

Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση μία από τις εταιρείες που συμμετέχει στην φετινή ΔΕΘ, η Hinduja Group, έχει χαρακτηριστικά και οικονομικά στοιχεία που πολλές φορές λείπουν ακόμη και από πολυεθνικές που προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Ο όμιλος Hinduja ασκεί μια πολυδαίδαλη επιχειρηματική δραστηριότητα που καλύπτει τους σημαντικότερους τομείς οικονομικής δραστηριότητας όπως η ενέργεια, η μεταλλουργία, ο τραπεζικός κλάδος, η υγεία, το real estate αλλά και η αυτοκίνηση. Ενδεικτικό της πολυσχιδούς δραστηριότητας του ομίλου είναι ότι ακόμη και ο τομέας της διασκέδασης βρίσκεται στο πεδίο των δραστηριοτήτων του μέσω της κατοχής συνδρομητικών τηλεοπτικών δικτύων.

Όπως είναι φυσικό από τα προαναφερθέντα, ο όμιλος απασχολεί πάνω από 150.000 προσωπικό. Η έδρα του ομίλου είναι στο Λονδίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος έχει μια μακροχρόνια πορεία στο Ινδικό επιχειρείν, αφού ιδρύθηκε το 1914 από τον Parmanand Deepchandh Hinduja και διοικείται ακόμη και στις ημέρες μας από μέλη της οικογένειας Hinduja. To περιοδικό Forbes υπολογίζει την περιουσία των αδελφών Hinduja που διαχειρίζονται τον όμιλο σε 16.2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η παρουσία ενός τέτοιου ομίλου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πέρα από τον βαθύ συμβολικό φορτίο που εμπεριέχει αποτελεί και χρυσή ευκαιρία για την είσοδο μεγάλων εταιρειών από την Ινδία στην πατρίδα μας.