ΜΕΛΕΤΕΣ & ΑΡΘΡΑΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Διεθνές Αεροδρόμιο Κότσιν – Παράδειγμα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Του Χρήστου Λουτράδη

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις που αυτή έχει φέρει ήδη στο κοινό μας σπίτι, τη γη, αποτελεί τον υπ αριθμόν ένα παγκόσμιο  προβληματισμό της εποχής μας.   

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι χώρες εκείνες που πρωταγωνιστούν είτε θετικά είτε αρνητικά στο πεδίο των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής , αξίζουν να αναδειχθούν ως παράδειγμα προς μίμηση η προς αποφυγή.

Στα παραδείγματα προς μίμηση συγκαταλέγεται και η Ινδία που φιλοδοξεί να καταστεί πρωταγωνίστρια στον τομέα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής επενδύοντας σημαντικά στον τομέα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Γι αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση ότι το πρώτο αεροδρόμιο παγκοσμίως που λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με ηλιακή ενέργεια κατασκευάστηκε στην Ινδία. Πρόκειται για το διεθνές αεροδρόμιο του Κότσιν (Cochin International Airport) που εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό της νοτιανατολικής πολιτείας της Κεράλα Oommen Chandy το 2015.

Το έργο έχει κατασκευαστεί από την ινδική εταιρεία Vikram Solar Pvt. Ltd. και διαθέτει ηλιακή μονάδα παραγωγής ρεύματος ισχύος 12 MWp, η οποία περιλαμβάνει 46.150 ηλιακούς συλλέκτες τοποθετημένους σε 45 στρέμματα κοντά στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.

Κατά τα επόμενα 25 χρόνια, το έργο αυτό της πράσινης ενέργειας θα αποτρέψει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα κατά περισσότερο από 300.000 τόνους, πράγμα που ισοδυναμεί με φύτευση 3 εκατομμυρίων δένδρων ή μη οδήγησης 750 εκατομμυρίων μιλίων.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Κοτσίν αποτελεί μια εκ των πολλών ενεργειών που πραγματοποιούνται στη χώρα για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των έξι ατόμων και οργανώσεων που έλαβαν το ανώτερο  περιβαλλοντικό βραβείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το «Πρωταθλητής της Γης 2018», από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, στις 3 Οκτωβρίου 2018, σε ειδική τελετή που έγινε στο Νέο Δελχί.