Δημήτριος Βασιλειάδης

Δημήτριος Βασιλειάδης, M.A., Ph.D., Πρόεδρος GIBA

Ο καθηγητής Δημήτριος Βασιλειάδης εισήγαγε  τη διδασκαλία των χίντι και της  σανσκριτικής γλώσσας στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2005 όπου συνεχίζει να διδάσκει μέχρι και σήμερα.

Ταυτόχρονα είναι Πρόεδρος της Ελληνο-Ινδικής Εταιρείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΠΑ), που ίδρυσε το 2003, Διευθυντής του Κέντρου Ινδικών και Ελληνο-Ινδικών Σπουδών Αθηνών, που ίδρυσε το 2016, και Πρόεδρος του Ελληνο-Ινδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου που ιδρύθηκε το 2019. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Ινδο-Ελληνικού Συνδέσμου Φιλίας στο Νέο Δελχί, μέλος της Ινδικής Εταιρείας Ελληνικών & Ρωμαϊκών Σπουδών, και συνεργάτης της Πορτογαλικής Ακαδημίας Πολιτιστικής και Καλλιτεχνικής Κληρονομιάς (Academia Lusófona do Património Cultural e Artístico).

Προηγουμένως, διετέλεσε Senior Fellow του Ινδικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Σχέσεων (ICCR) και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Χίντι του Πανεπιστημίου του Μπεναρές (Banaras Hindu University). Επίσης, ολοκλήρωσε με υποτροφίες του ICCR  τις μεταπτυχιακές του σπουδές και τη διδακτορική του διατριβή στην Ινδική Φιλοσοφία και Θρησκεύματα στο Πανεπιστήμιο του Μπεναρές.

Δίδαξε σε ινδικά και ελληνικά πανεπιστήμια, συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια, και συνέγραψε βιβλία πάνω σε ινδολογικά και ελληνο-ινδικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου λεξικού Ελληνικά-Χίντι και Χίντι-Ελληνικά. Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά  στην Ελλάδα, Ινδία, Ισπανία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Μπαγκλαντές. Είναι εδότης των διαδικτυακών περιοδικών «ΙΝΔΙΚΑ» και «Greek Indian Economic Forum».

Υπήρξε Πρόεδρος στα τμήματα «Ινδικής Φιλοσοφίας» και «Φιλοσοφικές Παραδόσεις στην Ασία και τον Ειρηνικό» στο XXIII Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας-που έγινε στην Αθήνα το 2013. Υπήρξε συνδιοργανωτής του 17ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Χίντι που έγινε στην Αθήνα το 2019 και στο οποίο του απενεμείθηκε το βραβείο «Φίλος των Χίντι 2019» για τη συμβολή του στη διάδοση των Χίντι στην Ελλάδα.

Με την ιδιότητα του Προέδρου της ΕΛΙΝΕΠΑ έχει διοργανώσει διεθνή συνέσρια, και πολυάριθμα σεμινάρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις  στην  ινδική φιλοσοφία, τέχνη και πολιτισμό σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ινδίας στην Αθήνα, πανεπιστήμια, δήμους, πολιτιστικά κέντρα και άλλους φορείς σε όλη την Ελλάδα. καθώς και εκπαιδευτικά ταξίδια και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της Ινδίας. Έχει επίσης προωθήσει την παραγωγή ινδικών κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα, ελληνικών ντοκιμαντέρ στην Ινδία και άλλα ερευνητικά προγράμματα σε ελληνο-ινδικά θέματα και στις δύο χώρες.