Άννα Δημητράτου

Άννα Δημητράτου, Συντονίστρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων GIBA

Ηθοποιός, δασκάλα Bollywood και ανατολίτικων χορών, pilates trainer, ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του “Artistic Studio Oriental Expression’, της “1ης Ακαδημίας Bollywood στην Ελλάδα” και του «Oriental Expression Awards”, θεσμού διεξαγωγής Διεθνών Διαγωνισμών Χορού.

Είναι επίσης διοργανώτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ «Bollywood και Πολυπολιτισμικών Χορών»

H Άννα Δημητράτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θέατρο στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Ίασμος» απ’ όπου και αποφοίτησε το 2003. Έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με το physical theatre και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με δασκάλους όπως οι Κώστας Φιλίππογλου, Lilo Baur, Marcello Magni, Esther Gonzales, Δημήτρης Ήμελλος, John Wright, Tapa Sudana κ.ά.

Παράλληλα ασχολήθηκε με το χορό. Για πολλά χρόνια διδάχθηκε σύγχρονο, κλασικό και μοντέρνο χορό καθώς και ανατολίτικους χορούς (Οriental, Ινδικό, Bollywood).

Επίσης έχει πτυχίο στο pilates (Basi) και είναι pilates trainer. Επιπλέον έχει θεμελιώσει τον όρο «orientalates» (συνδυασμός oriental – pilates), που είναι δική της καινοτομία και το διδάσκει η ίδια. Έχει κάνει πολλές χορογραφίες (Βοllywood, Oriental, Σύγχρονο) τόσο για παραστάσεις και παρουσιάσεις του Στούντιο, όσο και θεατρικά και σήριαλ.

Το 2013 ιδρύει την 1η Ακαδημία Bollywood στην Ελλάδα. Στις 27 Απριλίου 2013 διοργάνωσε το 1ο Bollywood Flash Mob στην Ελλάδα, στην πλατεία Κεραμεικού, με την ευκαιρία του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού. Μεγάλο γεγονός για το 2013 ήταν η δημιουργία ενός νέου θεσμού για την Ελλάδα,  του 1ου «Φεστιβάλ Bollywood και Πολυπολιτισμικών Χορών». Έκτοτε το Φεστιβάλ Bolywood, πραγματοποιείται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Artistic Studio Oriental Expression σε συνεργασία με την Ελληνο-Ινδική Εταιρία Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΕΛ.ΙΝ.Ε.Π.Α.), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Άννας Δημητράτου, και έχει τιμηθεί με τις αιγίδες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), της Ινδικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού – CID.

Η Άννα Δημητράτου έχει παρουσιάσει το χορό Bollywood σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, όπως στο «Ellate» με τη Νάντια Μπουλέ και τον Θανάση Πάτρα, στον «Όμορφο Κοσμο2» με τον Γρηγόρη Αρναούτογλoυ, στην «Ελένη» με την Ελένη Μενεγάκη, στους «Νηστικούς Πράκτορες», στο «Μίλα»  με την Τατιάνα Στεφανίδου, στο «Fthis Tv» με την Σταματίνα Τσιμτσιλή, στην εκπομπή της Κιμ Κίλιαν «Magazino Live», στο κανάλι Zoom στην εκπομπή «Κορίτσια στην πρίζα», στο «Mega με Μία» με τον  Μάρκο Σεφερλή, στην εκπομπή «Στα Καλά Καθούμενα» με τους Κατερίνα Καραβάτου και Κρατερό Κατσούλη, στο «Πρωινό Σ.Κ.» με την  Μαρία Μπεκατώρου,  στο «Jenni – Jenni με την Τζένη  Μπαλατσινού, καθώς και σε δελτία ειδήσεων του Star Channel και του Ant1.

Το Σεπτέμβρη του 2013 αποδέχθηκε την πρόταση της μεγάλης σκηνοθέτιδας Lilo Baur και χόρεψε στην παράσταση «Lakme» που ανέβηκε στην Opera De Lausanne (5 παραστάσεις), όπου και δίδαξε στους χορευτές βασικές κινήσεις και syllabus ινδικού και ανατολίτικου χορού. Η Άννα συμμετείχε και στις επόμενες παραστάσεις του «Lakme» που έγιναν τον Ιανουάριο του 2014 στην Opera Comique του Παρισιού.

Το 2015 ήταν για εκείνη μια χρονιά σταθμός. Υπό την καλλιτεχνική της διεύθυνση πραγματοποιήθηκε το 1ο Ελληνικής Παραγωγής Bollywood Μιούζικαλ “India – The Land of Love”, που παρουσιάστηκε, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Bollywood και Πολυπολιτισμικών  Χορών.  Συμμετείχαν πάνω από 50 χορευτές και στους βασικούς ρόλους ήταν η Άννα μαζί με τον γνωστό Ινδό χορογράφο και δάσκαλο George Jacob, ο ηθοποιός Γιώργος Χρανιώτης (αφηγητής), ο Γιώργος Τομπούλης και η Κλεονίκη Καραχάλιου.

Αποκορύφωμα της χρονιάς ήταν το ταξίδι της στην Ινδία, διάρκειας δύο μηνών, όπου προσκλήθηκε να διδάξει Bollywood καθώς και Oriental, σε σχολεία, κολλέγια, πανεπιστήμια, ομάδες και σχολές χορού.

Το 2016 δημιουργείται ένας ακόμη Θεσμός, το  Oriental Expression Awards, που διοργανώνει τον  Διεθνή  Διαγωνισμό Oriental  Spring International Bellydance Competition που πραγματοποιείται την Άνοιξη κάθε χρόνου, καθώς και τον International Bollywood Dance Competition που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Bollywood and Multicultural Dance Festival”. Στις μεγάλες αυτές διοργανώσεις είναι προσκεκλημένοι δάσκαλοι, κριτές και μεγάλοι star του Bellydance και του Bollywood και Πρόεδρος η ίδια.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ταξίδεψε μαζί με τον Ινδό συνεργάτη της Sumon Rudra, στη Γαλλία, προσκεκλημένη του Bolly Deewani Group που βρίσκεται στο Παρίσι, να διδάξει Bollywood και Bellydance.

Η Άννα Δημητράτου διοργανώνει  κάθε χρόνο τρία μεγάλα  project. Α) To μεγάλο Bollywood Dance Event – σεμινάρια και Show (κάθε Δεκέμβριο), Β) τον  Διεθνή Διαγωνισμό “Spring International Bellydance Competition και Γ) το «Φεστιβάλ Bollywood και Πολυπολιτισμικών Χορών» που πραγματοποιήθηκε φέτος με μεγάλη επιτυχία από 5 – 7 Ιουλίου 2019 στο ιστορικό θέατρο «Δόρα Στράτου».

Η Άννα συνεχίζει το ταξίδι της εξερεύνησης στο χώρο του Θεάτρου και των Ανατολίτικων και Ινδικών Χορών και συνεχίζει να ταξιδεύει διδάσκοντας σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού.