Σπύρος Κουβέλης

Σπύρος Κουβέλης, Σύμβουλος των Η.Ε. σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, Οικονομολόγος Περιβάλλοντος, Πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και Πρώην Βουλευτής.  Επίτιμο μέλος της GIBA

Ο Σπύρος Κουβέλης υπηρέτησε ως Υφυπουργός Εξωτερικών Οικονομικών, Περιβαλλοντικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων μέχρι το 2011. Τα καθήκοντά του περιλάμβαναν περιβαλλοντική και πολιτιστική διπλωματία, οικονομικά και ενεργειακά θέματα, αναπτυξιακή συνεργασία και ανθρωπιστική βοήθεια.

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά ως βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο το 2007 και επανεκλέχθηκε το 2009. Κατά την περίοδο 2007-2009 ήταν ο σκιώδης Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Σχεδιασμού για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου για τη Βιώσημη Διαχείρηση του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Cambridge (CISL), ενεργώντας ως πρεσβευτής του προγράμματος στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου και διδάσκει σε επιλεγμένα προγράμματα του Ινστιτούτου.

Ιδρυτής και Διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EPLO), το οποίο ξεκίνησε ως κοινή πρωτοβουλία μεταξύ του Cambridge Institute for Sustainability Leadership (CISL) και του EPLO. Από τον Νοέμβριο του 2019 το Ινστιτούτο είναι πλήρως ενσωματωμένο στο EPLO, απολαμβάνοντας το καθεστώς του Διεθνούς Οργανισμού και Μόνιμου Παρατηρητή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ανώτερος σύμβουλος στην Venture, μια συμβουλευτική εταιρεία για την ανάπτυξη επιχειρήσεων για νέες τεχνολογίες / καινοτομία, με ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο εταιρειών πελατών.

Ιδρυτής και κάτοχος διπλώματος ευρεσιτεχνίας με το BabylonGardens, μια εταιρεία που αναπτύσσει και χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής για ελαφριές, πράσινες αστικές λύσεις εξοικονόμησης νερού.

Ανώτερος σύμβουλος του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης UNEP για τη Μεσογειακή Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη 2016-2025 και το Σχέδιο Αειφόρου Κατανάλωσης και Παραγωγής (Κυκλική Οικονομία).

Διευθυντής του προγράμματος WWF στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια, και της Μεσογειακή Μονάδα της Σύμβασης Ramsar (MedWet).

Πρόεδρος της Ecofilms, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρόδου έως το 2007.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (BSc) και Γεωργικά / Περιβαλλοντικά Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Reading (MSc) και μιλά άπταιστα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, καθώς και λίγα ιταλικά και ισπανικά. Είναι παντρεμένος με δύο κόρες.