ΜΕΛΕΤΕΣ & ΑΡΘΡΑΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στο Μπαγκλαντές

Η ομιλία του Προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου στην ειδική εκδήλωση για την Οικονομία του Μπαγκλαντές που έλαβε χώρα στις 29 Οκτωβρίου 2019 στο ΕΒΕΑ με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών του Μπαγκλαντές Δρ. Abul Kalam Abdul Momen στην Αθήνα.

Θεωρούμε πολύ σημαντική αυτή την ευκαιρία ενημέρωσης και ανάδειξης επιχειρηματικών ευκαιριών στο Μπαγκλαντές. Μια χώρα η οποία σημειώνει εξαιρετική οικονομική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Το Μπαγκλαντές είναι σήμερα η 7η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου, παρουσιάζοντας μέσο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6,5% του ΑΕΠ τα τελευταία 15 χρόνια – και ένα εντυπωσιακό 7,3% το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Μάλιστα, χάρη σε αυτές τις επιδόσεις, αναδείχθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Νότιας Ασίας, ξεπερνώντας την Ινδία.

Είναι, επίσης, η 8η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, με πληθυσμό που συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Στην αιχμή της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας βρίσκονται οι εξαγωγές ετοίμων ενδυμάτων και προϊόντων του αγροτικού τομέα.

Πράγματι, το Μπαγκλαντές είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υφάσματος παγκοσμίως, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς προϊόντων, όπως το ρύζι, τα ψάρια, η γιούτα, το τσάι και τα τροπικά φρούτα.

Πέρα από τη βιομηχανία υφασμάτων, που είναι ο μεγαλύτερος μεταποιητικός κλάδος της χώρας, το Μπαγκλαντές διαθέτει ισχυρή φαρμακοβιομηχανία, που καλύπτει κατά 97% τις ανάγκες της χώρας.

Επίσης, ένα δυναμικό κλάδο τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, που ήδη προσελκύει σημαντικές επενδύσεις. Και βεβαίως διαθέτει σημαντικά ναυπηγεία, τα οποία ήδη πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ευρώπη.

Με αυτά τα δεδομένα, αναμένουμε στα επόμενα χρόνια το Μπαγκλαντές να αποκτήσει νέο ρόλο στον παγκόσμιο εμπορικό στίβο, ως κέντρο βιομηχανικής παραγωγής και εξαγωγών.

Αυτό σημαίνει αυξημένη συμμετοχή στις παγκόσμιες αγορές, αύξηση του πλούτου του νεότερου κυρίως πληθυσμού της χώρας, ανάπτυξη του κλάδου των κατασκευών για τη δημιουργία και την αναβάθμιση υποδομών, αλλά και ανάγκη αξιοποίησης προηγμένης τεχνογνωσίας και εμπειρίας, σε θέματα ψηφιακής οικονομίας, ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούνται πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες και δυνατότητες για αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες, μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Ελλάδας και του Μπαγκλαντές.

Το εμπόριο αποτελεί κατ’ εξοχήν πεδίο συνεργασίας, ωστόσο σημαντικές ευκαιρίες εντοπίζονται και σε τομείς όπως ο τουρισμός, μέσα από τη μεταφορά τεχνογνωσίας για την τουριστική εκπαίδευση και οργάνωση επιχειρήσεων, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ναυτιλία και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας.

Κρίσιμες προϋποθέσεις για την αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών, αποτελούν η δικτύωση και η έγκυρη πληροφόρηση, με στόχο την κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της τοπικής αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμη τη διοργάνωση συναντήσεων, όπως η σημερινή.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια προσέγγισης των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων. Διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με τους επίσημους φορείς του Μπαγκλαντές, παρέχοντας αξιόπιστη πληροφόρηση και διευκολύνοντας κάθε πρωτοβουλία δικτύωσης.

Φωτογραφία άρθρου: Ο Υπουργός Εξωτερικών του Μπαγκλαντές Δρ. Abul Kalam Abdul Momen (Κέντρο) με τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο (Αριστερά) και τον Πρέσβη του Μπαγκλαντές στην Αθήνα κ. Md. Jashim Uddin στην έδρα του ΕΒΕΑ. στην Αθήνα.